Henley Park

PROJECT INFORMATION

Project:

Henley Park Apartments

Status:

Planning Proposal stage

Client:

Tian An Australia

Brief:

180 residential apartments

400sqm retail space

Car parking for 290 cars

Site:

Henley Park, Enfield Sydney

CREDITS

Principal in Charge:

Richard Huxley

Design Principal:

Richard Huxley

Project Team Leader:

Richard Wilkinson

Project Team:

Richard Huxley

Richard Wilkinson

James Farquharson

Jesus Del Toro

Gisela Anaya

 

DESIGN STATEMENT

Bureau of Urban Architecture (Bureau) have worked collaboratively with our client, Tian An Australia, Cardno and Burwood Council staff through a series of design workshops and presentations
to create an Amended Planning Proposal submission to improve upon the original Planning Proposal submission design by the previous architectural firm. Bureau’s scheme creates
2 x U-shaped buildings that allow the largest number of apartments possible to have either frontal or oblique views of Henley Park.

By creating 2 buildings on the site separated by a 18m wide landscape space in the middle each building has a Henley Park address as well as a street address, either Mitchell Street or Baker Street. These 2 buildings are much lower than the previous heights of buildings proposed for the site and they fit comfortably within the new 18m height limit. Each building is also conceived around a communal open space courtyard that is circa 25m x 28m so that non-park facing apartments can enjoy a generous landscape outlook. This design strategy has the added benefit of creating a circa 40m setback to the rear boundaries. Setback distances from the north, south and eastern boundaries are circa 12m and 14m whilst adopting a more typical setback from the western or Henley Park boundary.

We have designed the Mitchell Street frontage in a stepped form to diminish is bulk and scale having the added benefit of not creating new sun-shadows that would affect any Mitchell Street properties. Forming an affinitive relationship between built form and Henley Park was a high priority so we created a curved all the corners of the buildings, created a continuous 1m deep balcony planter detail wrapping around every floor plate and created a completely landscapes roof garden so that each building would take on an organic appearance. Our courtyard apartment design typology increases both amenity and environmental standards for the benefits of the residents. Landscaped courtyard entries are combined with natural light and ventilated lift lobbies. Oversized and fire engineered glazed fire stairs with central light well design and skylight provide the ability to access natural light at each level encourage the use of stairs in the building.

Comments : Off
About the Author